vrijdag 30 maart 2018

Waarom eten we met Pasen (chocolade) eieren?

Dit weekend is het weer zo ver: Pasen! Voor mij betekent Pasen altijd ook weer lente, bloemetjes, het zonnetje dat komt piepen, eindelijk weer naar buiten,...
En off course neem ik de eitjes met Pasen er graag bij, al dan niet van chocolade ๐Ÿ˜‡.

Maar nieuwsgierig als ik ben, wilde ik wel eens weten waarom we met Pasen nu eigenlijk zoveel eieren eten. Want ook de gekookte versies liggen nu in alle kleurtjes in de winkel. Of we gaan er zelf mee aan de slag om ze mooi te versieren. Bij de koffie krijg je nu meestal een chocolade eitje, dat je natuurlijk maar moeilijk kan weigeren (ahum)...



Zoals gewoonlijk zijn er verschillende versies.

  1. De oudste versie gaat terug naar een heidens gebruik, zoals Valentijntjesdag. Het ei betekende "nieuw leven". Dat stond dan weer symbool voor vruchtbaarheid.
    Op de akkers werden eieren in de grond begraven, om zo de grond (weer) vruchtbaar te maken.
  2. Volgens een andere versie heeft het te maken met de oude vastenperiode: tijdens deze 40 dagen mocht geen vlees en zuivel gegeten of gedronken worden. Dus ook geen eieren. De eieren die tijdens de vastenperiode opgespaard werden, konden op die manier snel weer geconsumeerd worden. 
  3. Zo ook een moderne versie hiervan. Tijdens de vastenperiode van tegenwoordig mogen we 40 dagen niet snoepen, dus ook geen chocolade. En om dat te vieren, eten we met Pasen chocolade eitjes (en halen we zo alles netjes weer in ๐Ÿ˜‚).
  4. Maar ook wordt gezegd dat het komt omdat de kippen in de winter geen eieren leggen. In de lente - als het dus Pasen is - weer wel, dus zijn ze weer volop te verkrijgen. 

Voor welke versie ga jij? ๐Ÿ˜

Geen opmerkingen:

Een reactie posten