vrijdag 13 januari 2017

Kefir: yummie en supergezond

Toen ik in Boedapest werkte, dronken veel van m’n collega’s heel vaak kefir. Ik kende het niet, maar omdat het overal te verkrijgen was, had ik al snel m’n eerste flesje om te proeven.
In België kon ik het echter niet zo frequent terugvinden, waardoor ik het lang niet meer gedronken had. Tot ik het onlangs eindelijk nog eens in een supermarkt vond!

Aangezien veel mensen tegen wie ik vertelde dat ik weer kefir aan het drinken was, eigenlijk niet eens wisten wat kefir was, vond ik het wel een leuk idee om er eens wat over te schrijven :-).

Het is een goed probioticum: als je kefir op regelmatige basis drinkt dan zal je spijsvertering geoptimaliseerd worden. Je immuunsysteem krijgt ook een flinke boost dankzij de kefir.
Zelfs huidaandoeningen (eczeem bv) zouden door het drinken van kefir verminderen of helemaal verdwijnen.

Na een antibioticakuur is het een heel goed idee om een kefir-kuur (probioticakuur!) te doen. Dankzij de kefir zullen je darmen sneller recupereren. Zo help je het juiste evenwicht tussen de bacteriën terug in balans te brengen.


Kefir smaakt wat zurig, helemaal niet zoet dus. Behalve als er zoetstoffen of suiker zijn toegevoegd natuurlijk. Daarom kijk ik altijd eerst even in de ingrediëntenlijst op de verpakking.
In Yakult en Actimel bv zit heel wat suiker, wat het drankje op zich dan weer niet zo gezond maakt. Als je de kefir te zurig vindt, kan je er zelf suiker aan toevoegen. Maar dan heb je wel zelf in de hand welke suiker of zoetigheid je eraan toevoegt, en hoeveel.

Het heeft ook een romige smaak en is net iets dunner dan yoghurt. Je kan het zo drinken of gebruiken in bereidingen. Denk hierbij aan smoothies! De mogelijkheden zijn oneindig.
Heel lang houdbaar is kefir echter niet. Door de fermentatie (de gist die gebruikt werd om kefir te maken blijft namelijk ook “doorgisten”) kunnen de bacteriën ervoor zorgen dat het sneller bederft.

Zwangere vrouwen kunnen wel best opletten. Vraag eerst aan de dokter of het een goed idee is dat je kefir gaat drinken… Dit geldt ook als je een (chronische) ziekte hebt. Best even met de dokter bespreken dus, of het geen kwaad kan in jouw situatie.
Dieren zouden er ook mee gebaad zijn. Meestal wordt het dan wel met water vermengd om het wat te verdunnen.

Zelf heb ik nog nooit kefir gemaakt, ik koop het steeds in de winkel. Je kan het in de meeste natuurwinkels terugvinden. Onlangs ontdekte ik het ook in de Albert Hein ;-).

Veel informatie over kefir kan je hier terugvinden.
Je leest er onder andere hoe je zelf kefir kan maken en vindt er recepten terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten