zondag 8 januari 2017

DIY: Rammenas sap om het hoesten te genezen

M'n dochtertje heeft helaas vaak hoestbuien. Door het weer, ze brengt het mee van school, te lang buiten gespeeld zonder zich warm genoeg te kleden,...en waarschijnlijk heeft ze er ook gewoon wat aanleg voor.

Omdat ik liever niet altijd zomaar één of andere hoestfles wil geven, had ik bij de apotheker een "homeopatische" siroop gehaald. Maar deze hielp helaas niet zo goed.
Van een vriendin kreeg ik een tip: rammenas sap. Heel eenvoudig zelf te maken zei ze.

Dat deed me onmiddellijk denken toen ik zelf een jaar of acht was en we van onze buurman ook rammenas sap kregen als we verkouden waren. Mamalief, met de beste bedoelingen, gaf het aan ons en we vonden het verschrikkelijk vies... Tot ze zelf eens verkouden was en het moest innemen. Daarna hebben we het nooit meer moeten innemen bij verkoudheid. :-D

Met gemengde gevoelens had ik het dan toch maar gemaakt en aan m'n dochtertje gegeven. Ze vond het lekker! En, zeker niet onbelangrijk, na een dag of 2 was haar hoest al veel beter en nog een paar dagen later was de hoest helemaal weg.

Hoewel de "slechte ervaring" uit m'n kindertijd, ben ik dus toch terug voorstander geworden.
Enige is wel dat je het 24 uur moet laten trekken en het niet heel lang houdbaar is.
Van zodra er dus iemand op school wat begint te hoesten, of het weer wat kouder wordt, maak ik dus het brouwseltje en staat het klaar in de frigo. ;-)


Rammenas is een witte of zwarte knol. Vergelijkbaar qua smaak van radijsjes wordt gezegd (waarmee ik onmiddellijk begrijp waarom ik het niet lustte, want ik lust geen radijsjes).
Voor het sap gebruik je best de zwarte.

Buiten dat zwarte rammenas goed helpt bij het genezen van de luchtwegen, is het ook goed voor de lever, gal en spijsvertering. Het wordt zelfs gebruikt in sommige reinigingskuren.

En dan nu het receptje!
Benodigdheden:

  • 1 zwarte rammenas, geschild en in schijfjes gesneden
  • rietsuiker
  • 2 diepe borden
Easy-peasy werkwijze:
  1. Leg de schijfjes rammenas in het ene diepe bord en bedek dit met rietsuiker (tot de schijfjes helemaal onder de suiker zitten).
  2. Plaats het andere diepe bord erover en zet op een koele plaats (niet te koud, maar zeker niet bij de verwarming).
  3. Laat 24 uur trekken. Hierna kan je de schijfjes rammenas eruit halen en zie je dat er een sapje overblijft.
  4. Dit sapje doe je in een flesje en zet je in de koelkast.
    Kleine kinderen onder de 10 jaar geef je 2 keer per dag een koffielepeltje.
    Vanaf 10 jaar mag je 2 keer per dag een soeplepel.
Het blijft een weekje goed in de frigo... Je hebt niet heel veel sap, maar aangezien het niet ontzettend lang bewaard, heb je dat ook niet nodig. Heel erg veel hoef je er ook niet van te gebruiken.
Heb je met een aantal mensen tegelijk last van de luchtwegen, kan je natuurlijk wel een grotere hoeveelheid maken.

Het proberen waard zou ik dus zeggen. Je verliest er niets mee, het is goedkoop, het werkt en je hebt het helemaal zelf gemaakt. Zorg voor een biologische rammenas en fair trade rietsuiker, zo denk je aan de natuur en aan onze medemens!
Alhoewel ik niet zo'n voorstander ben van veel suiker te gebruiken, vind ik dit sapje toch beter dan de hoestsiropen uit de apotheek.

Ben je erg ziek en blijf je hoesten, ga dan zeker naar de dokter. Dit rammenas sapje is geen geneesmiddel als je met bronchitis etc te maken hebt. (Lichte) verkoudheden kan je er in de meeste gevallen mee genezen, maar wacht zeker niet te lang om naar de huisdokter te gaan.

Nu toch maar stiekem hopen dat je het niet teveel moet maken... ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten