zondag 22 januari 2017

Recept: Granola, voor een gezond ontbijt (of tussendoortje!)

Granola… Je ziet het tegenwoordig in elke natuurwinkel en supermarkt.
Keigezond, vult goed, overheerlijk! Maar helaas wel bomvol suikers…

Gelukkig is het echt supergemakkelijk om het zelf te maken! *angelface* :D
Dankzij m’n lieve buurvrouw heb ik dit eenvoudige recept leren kennen, uit een boek van Pascale Naessens, en sindsdien zijn we helemaal verslaafd hieraan…

Dit is alles wat je nodig hebt:
  • 1 kop havervlokken
  • 1 kop noten mengeling (gemalen)
  • 2 el pitten (of meer)
  • 1 el kokosolie
  •  eventueel rozijnen

En zo maak je het:
  1.  Verwarm de oven op 180°C.
  2.  Smelt de kokosolie in een pan tot je een vloeibare olie krijgt.
  3.  Doe de havervlokken in een kom en meng met de noten en pitten.
  4.  Meng de gesmolten kokosolie hierbij en doe het mengsel in een vuurvaste schaal.
  5.  Zet een kwartiertje in de oven en roer regelmatig, zodat de granola niet aan elkaar gaat plakken.
  6. Zet nog 10 minuten in de oven staan om lekker krokant te worden.



Hoe groot de hoeveelheid van een “kop” is, kan je zelf kiezen. Bottomline is dat je dezelfde kop gebruikt voor zowel de havervlokken af te meten, als de noten.

De havermout koop ik meestal in de natuurwinkel of bestel ik online. www.pit-pit.com is een echte aanrader voor granen, kruiden, pitten,…!

Je kan allerlei noten gebruiken: een notenmengeling uit de supermarkt, of zelf samenstellen met walnoten, hazelnoten, cashewnoten, hazelnoten, amandelen, paranoten, pistachenootjes,…

Pitjes en zaden zijn er ook allom. Deze haal ik meestal in een Turkse winkel. Daar heb je grote verpakkingen en zijn dus voordeliger. Denk hierbij aan zonnebloempitten, lijnzaad, pompoenpitten, hennepzaad, sesamzaad, chia zaad, pijnboompitten,…

Door er nog lekkere kruiden aan toe te voegen, kan je de granola wat meer oppimpen: kaneel, kurkuma, vanille,… en zelfs speculaaskruiden!

Of een beetje honing, net voordat je ervan gaat genieten (niet teveel, want hier kan veel suiker inzitten!). De liefhebbers kunnen er ook nog wat gedroogd fruit zoals rozijnen aan toevoegen.

’s Morgens met wat yoghurt (magere of Griekse yoghurt), eventueel nog wat lekkere rode vruchten erbij, en je hebt in 1-2-3 een superontbijtje
De noten zorgen voor gezonde vetten waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt, de pitten geven extra energie en omdat er geen suiker aan toegevoegd is ga je geen dipje krijgen ;-).


Smakelijk!

vrijdag 20 januari 2017

Het jaar van de Haan

Chinees Nieuwjaar valt niet samen met ons Nieuwjaar op 1 januari van elk jaar. Nee, Chinees Nieuwjaar is elk jaar op een andere datum. Wel altijd zeker in januari of februari. 
Dit jaar valt Chinees Nieuwjaar op zaterdag 28 januari 2017.

De reden dat het elk jaar op een andere dag valt, is dat de Chinese kalender werkt met een cyclus van 12 maanden, maar rekening houdt met de maanstanden. Zij zijn eerder begonnen met hun jaartelling, en stappen nu zo het jaar 4714 binnen!

Nieuwjaar bij de Chinezen, of het Lentefeest, wordt uitbundig gevierd. Vroeger vierden ze dit wel 15 dagen lang, tegenwoordig maar een week.
Buiten het feit dat messen en scharen die dagen worden weggestopt (zodat het nieuwe jaar al niet verknipt kan worden, letterlijk), hebben ze ook dezelfde gewoonte om vuurwerk in de lucht te laten gaan. Dit vuurwerk staat dan symbool voor welvaart en geluk, en beschermt tegen het kwade. Het harde lawaai van vuurwerk en andere festiviteiten, zou zo de kwade demonen weghouden.

Chinezen werken met dierenriemtekens. Welk teken bij jou hoort, hangt af van in welk jaar je geboren bent. Dit teken draag je in je hart, beweren de Chinezen, en heeft dus een invloed op je persoonlijkheid maar ook op jouw lot.

Er zijn handige schema’s waar je aan de hand van jouw geboortejaar kan kijken welke dier bij jou hoort. Enkel als je in januari of februari geboren bent, moet je even goed opletten. Omdat je dan in dat jaar moet gaan kijken wanneer het Chinese nieuwjaar plaats vond. Op internet kan je daar gemakkelijke tools voor terugvinden, die dat voor jou uitrekenen dan!


2017 wordt het jaar van de HAAN.
Enkele eigenschappen van de Haan zijn dat ze direct zijn en veel (en diep) nadenken. Ze zijn erg begaafd en hebben, volgens sommigen dan toch, vreemde ideeën. De lat wordt door hun vaak hoog gelegd en ze zijn dan ook heel ambitieus om hun doel te halen. Stil zitten kunnen ze niet goed, ze schijnen altijd bezig te zijn. Subtiel zijn hoort helemaal niet bij hun, daarvoor zijn ze te rechtuit. Ze streven er ook naar om herkend te worden. Soms kunnen ze wel wat overdrijven, maar dankzij hun zelfzekerheid wordt hun dat snel weer vergeven.
Het zijn wijze, dappere en ijdele personen, maar houden ook van dromen. Daarom trekken ze hun geregeld terug in hun eigen schulp en genieten ten volle van hun “me-bubble”.

Natuurlijk gelden deze eigenschappen niet voor elke Haan, maar ik herken er toch wel een heel aantal als ik zo aan bepaalde Hanen denk!

Het jaar van de Haan betekent in het algemeen dat je na hard werken beloond zal worden. Succes vraagt nu eenmaal om de nodige inspanning. Er staat vanalles te gebeuren, dus geef het beste van jezelf. 
Niets voor niets zal dit jaar de slogan zijn… Zet daarom je beste beentje voor ;-).

zondag 15 januari 2017

TIP: Sinaasappels met olijfolie, wondermiddeltje voor zachte voetjes

Heb jij in de winter ook vaak last van “droge hielen”? Door de koude (en ik ben een echte koukleum) krijg ik vaak hielkloven… Niet leuk, zeker niet als de dure crèmes zoals die van Scholl niet werken.

Maar daar heb ik iets leuks op gevonden. Iets wat wel werkt, en veel goedkoper is.
Dankzij een tip van een collega gooi ik nu de schil van sinaasappelen niet meer weg.
Nadat ik ze heb uitgeperst, giet ik er een beetje olijfolie in, en daar zet ik m’n hiel in. 5 tot 10 minuutjes. Na een paar dagen merk ik echt een opmerkelijk verschil!


Double pleasure: het sinaasappelsap drink ik op, lekker veel vitamientjes; en de schillen gaan met wat olijfolie aan m’n voeten.


Het hoeft niet altijd moeilijk en duur te zijn he ;-).

vrijdag 13 januari 2017

Kefir: yummie en supergezond

Toen ik in Boedapest werkte, dronken veel van m’n collega’s heel vaak kefir. Ik kende het niet, maar omdat het overal te verkrijgen was, had ik al snel m’n eerste flesje om te proeven.
In België kon ik het echter niet zo frequent terugvinden, waardoor ik het lang niet meer gedronken had. Tot ik het onlangs eindelijk nog eens in een supermarkt vond!

Aangezien veel mensen tegen wie ik vertelde dat ik weer kefir aan het drinken was, eigenlijk niet eens wisten wat kefir was, vond ik het wel een leuk idee om er eens wat over te schrijven :-).

Het is een goed probioticum: als je kefir op regelmatige basis drinkt dan zal je spijsvertering geoptimaliseerd worden. Je immuunsysteem krijgt ook een flinke boost dankzij de kefir.
Zelfs huidaandoeningen (eczeem bv) zouden door het drinken van kefir verminderen of helemaal verdwijnen.

Na een antibioticakuur is het een heel goed idee om een kefir-kuur (probioticakuur!) te doen. Dankzij de kefir zullen je darmen sneller recupereren. Zo help je het juiste evenwicht tussen de bacteriën terug in balans te brengen.


Kefir smaakt wat zurig, helemaal niet zoet dus. Behalve als er zoetstoffen of suiker zijn toegevoegd natuurlijk. Daarom kijk ik altijd eerst even in de ingrediëntenlijst op de verpakking.
In Yakult en Actimel bv zit heel wat suiker, wat het drankje op zich dan weer niet zo gezond maakt. Als je de kefir te zurig vindt, kan je er zelf suiker aan toevoegen. Maar dan heb je wel zelf in de hand welke suiker of zoetigheid je eraan toevoegt, en hoeveel.

Het heeft ook een romige smaak en is net iets dunner dan yoghurt. Je kan het zo drinken of gebruiken in bereidingen. Denk hierbij aan smoothies! De mogelijkheden zijn oneindig.
Heel lang houdbaar is kefir echter niet. Door de fermentatie (de gist die gebruikt werd om kefir te maken blijft namelijk ook “doorgisten”) kunnen de bacteriën ervoor zorgen dat het sneller bederft.

Zwangere vrouwen kunnen wel best opletten. Vraag eerst aan de dokter of het een goed idee is dat je kefir gaat drinken… Dit geldt ook als je een (chronische) ziekte hebt. Best even met de dokter bespreken dus, of het geen kwaad kan in jouw situatie.
Dieren zouden er ook mee gebaad zijn. Meestal wordt het dan wel met water vermengd om het wat te verdunnen.

Zelf heb ik nog nooit kefir gemaakt, ik koop het steeds in de winkel. Je kan het in de meeste natuurwinkels terugvinden. Onlangs ontdekte ik het ook in de Albert Hein ;-).

Veel informatie over kefir kan je hier terugvinden.
Je leest er onder andere hoe je zelf kefir kan maken en vindt er recepten terug.

zondag 8 januari 2017

DIY: Rammenas sap om het hoesten te genezen

M'n dochtertje heeft helaas vaak hoestbuien. Door het weer, ze brengt het mee van school, te lang buiten gespeeld zonder zich warm genoeg te kleden,...en waarschijnlijk heeft ze er ook gewoon wat aanleg voor.

Omdat ik liever niet altijd zomaar één of andere hoestfles wil geven, had ik bij de apotheker een "homeopatische" siroop gehaald. Maar deze hielp helaas niet zo goed.
Van een vriendin kreeg ik een tip: rammenas sap. Heel eenvoudig zelf te maken zei ze.

Dat deed me onmiddellijk denken toen ik zelf een jaar of acht was en we van onze buurman ook rammenas sap kregen als we verkouden waren. Mamalief, met de beste bedoelingen, gaf het aan ons en we vonden het verschrikkelijk vies... Tot ze zelf eens verkouden was en het moest innemen. Daarna hebben we het nooit meer moeten innemen bij verkoudheid. :-D

Met gemengde gevoelens had ik het dan toch maar gemaakt en aan m'n dochtertje gegeven. Ze vond het lekker! En, zeker niet onbelangrijk, na een dag of 2 was haar hoest al veel beter en nog een paar dagen later was de hoest helemaal weg.

Hoewel de "slechte ervaring" uit m'n kindertijd, ben ik dus toch terug voorstander geworden.
Enige is wel dat je het 24 uur moet laten trekken en het niet heel lang houdbaar is.
Van zodra er dus iemand op school wat begint te hoesten, of het weer wat kouder wordt, maak ik dus het brouwseltje en staat het klaar in de frigo. ;-)


Rammenas is een witte of zwarte knol. Vergelijkbaar qua smaak van radijsjes wordt gezegd (waarmee ik onmiddellijk begrijp waarom ik het niet lustte, want ik lust geen radijsjes).
Voor het sap gebruik je best de zwarte.

Buiten dat zwarte rammenas goed helpt bij het genezen van de luchtwegen, is het ook goed voor de lever, gal en spijsvertering. Het wordt zelfs gebruikt in sommige reinigingskuren.

En dan nu het receptje!
Benodigdheden:

  • 1 zwarte rammenas, geschild en in schijfjes gesneden
  • rietsuiker
  • 2 diepe borden
Easy-peasy werkwijze:
  1. Leg de schijfjes rammenas in het ene diepe bord en bedek dit met rietsuiker (tot de schijfjes helemaal onder de suiker zitten).
  2. Plaats het andere diepe bord erover en zet op een koele plaats (niet te koud, maar zeker niet bij de verwarming).
  3. Laat 24 uur trekken. Hierna kan je de schijfjes rammenas eruit halen en zie je dat er een sapje overblijft.
  4. Dit sapje doe je in een flesje en zet je in de koelkast.
    Kleine kinderen onder de 10 jaar geef je 2 keer per dag een koffielepeltje.
    Vanaf 10 jaar mag je 2 keer per dag een soeplepel.
Het blijft een weekje goed in de frigo... Je hebt niet heel veel sap, maar aangezien het niet ontzettend lang bewaard, heb je dat ook niet nodig. Heel erg veel hoef je er ook niet van te gebruiken.
Heb je met een aantal mensen tegelijk last van de luchtwegen, kan je natuurlijk wel een grotere hoeveelheid maken.

Het proberen waard zou ik dus zeggen. Je verliest er niets mee, het is goedkoop, het werkt en je hebt het helemaal zelf gemaakt. Zorg voor een biologische rammenas en fair trade rietsuiker, zo denk je aan de natuur en aan onze medemens!
Alhoewel ik niet zo'n voorstander ben van veel suiker te gebruiken, vind ik dit sapje toch beter dan de hoestsiropen uit de apotheek.

Ben je erg ziek en blijf je hoesten, ga dan zeker naar de dokter. Dit rammenas sapje is geen geneesmiddel als je met bronchitis etc te maken hebt. (Lichte) verkoudheden kan je er in de meeste gevallen mee genezen, maar wacht zeker niet te lang om naar de huisdokter te gaan.

Nu toch maar stiekem hopen dat je het niet teveel moet maken... ;-)

vrijdag 6 januari 2017

Volle maan van 12 januari 2017: let it go!

Volgende week donderdag is het weer volle maan. Rond 12u30 zou je deze het beste kunnen zien. Inderdaad, overdag. En als de wolken en mist de pret niet bederven natuurlijk.

Met een cyclus van (ongeveer) 28 dagen, krijgen we zo’n 13 keer per jaar volle maan. Elke volle maan heeft een naam en een thema. Dit komt omdat elke volle maan z’n eigen unieke energie en betekenis heeft.

De volle maan van 12 januari 2017 is de “Maan van de Langste Nacht”. Ook wordt de maan dan “Oude Maan” of “Maan na midwinter” genoemd.


Het thema van deze maan is “nieuwe start”. Ongetwijfeld zal het met het nieuwe kalenderjaar te maken hebben. Maar ook de dagen worden weer langer, dus mogen we langer genieten van het daglicht. De opbouwende krachten van de natuur zullen nu steeds sterker worden.
Een uitstekende periode om eens na te denken over wat je echt wil, maar ook over wat je wil loslaten… En je zal eerst één en ander moeten loslaten, voordat je weer met nieuwe dingen kan starten.

Sommigen zullen slecht gaan slapen door de volle maan, anderen zullen er helemaal niets van merken. Het verschilt van persoon tot persoon, maar ook van wat je er zelf mee wilt doen.
De volgende volle maan is perfect om eens na te denken over wat je echt wenst. Wat wil je bereiken, nu en in de toekomst? Wat heb je daarvoor over? Wat moet je daarvoor aanpassen of anders gaan doen? Is het haalbaar? Wat wil je loslaten uit het verleden om verder te kunnen gaan?...


Gebruik de energie van de volle maan om het verleden achter je te laten. Geniet! Kijk naar de mooie landschappen die de volle maan creëert en zet een stap in het nieuwe…