vrijdag 2 oktober 2015

Pompoenentijd! Gezond en heerlijk, en zoveel manieren om ze klaar te maken

Je kan er niet meer omheen kijken, de pompoenentijd is weer aangebroken!

Ze zitten trouwens boordevol goeds: vitamine C en E, en mineralen zoals zink en magnesium (goed tegen de stress!).
IJzer en vitamine B2 bevatten ze ook, wat goed is voor het vervoer van zuurstof in het bloed. Deze zuurstof heb je nodig bij het verbranden van de voedingsstoffen in de cellen. Als dit niet goed verloopt, zal je je moe voelen. Pompoen eten kan hierbij dus helpen.
Nog leuk is dat pompoenen veel vezels bevatten en dus een rol kan spelen bij gewichtsverlies, en bij verlaging van cholesterol.
De vitamine C zorgt voor een boost van je immuunsysteem en kan het risico op verhoogde bloeddruk verlagen.
Veel voordelen dus die we in de herfst goed kunnen gebruiken, nu al onze energie naar binnen gekeerd wordt in ons lichaam!

Van m'n lieve vriendin Sally kreeg ik vorige week een zelfgekweekte butternut pompoen mee.
In Hongarije heb ik geleerd deze in 2 te snijden en dan een uurtje in de oven op 190°C. Je kan 'm dan zo uit de schil leeglepelen. Heerlijk! Maar voor de rest had ik nog niets anders klaargemaakt met zo'n pompoen.

Dus kreeg ik ook een receptje mee voor lekkere pompoensoep. Easy peasy, en een ideaal herfstgerecht.
Dit heb je nodig:

  • 1 butternut pompoen, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 uien en 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 stukje van 10 cm wit van de prei, in ringen gesneden
  • 2 liter water
  • 1 kippenbouillonblokje en 1 groentebouillonblokje
  • eventueel paar takjes koriander

Zo maak je het:

  • Fruit de ui in een grote kookpot bruin (niet zwart :-)). Laat op het einde de knoflook meebakken.
  • Doe de prei en de pompoen erbij en bak nog even mee.
  • Voeg de 2 liter water en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook.
  • Laat 30 tot 40 minuten zachtjes koken, tot de blokjes zacht zijn.
  • Je kan er eventueel ook wat takjes koriander aan toevoegen.
  • Mixen en klaar! De liefhebbers kunnen nog wat room toevoegen net voor je ervan gaat genieten.



Je kan de pompoen ook in blokjes snijden en meekoken bij de aardappelen. Zo heb je een smeuïge puree, en het is eens wat anders dan de 'gebruikelijke' wortel- of spinaziepuree ;-).

Reden genoeg dus om die mooie pompoen mee naar huis te nemen en er iets lekkers mee te maken.
Of als je er eentje uitgehold hebt voor Halloween, weet je wat je met 'de vulling' kan doen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten